GRAAVILOHI – GRAAVAA SE ITSE!

gravlax

Usein lohen graavaaminen koetaan jotenkin riskaapeliksi hommaksi (kuva on Stockmannin sivuilta, tänä vuonna oma loheni ei ole ihan näin punertavaa).  Ei se sitä ole! Unohda kaikki ihmeellisyys ja ryhdy graavaamaan lohi itse. Kaupasta ostettuna se maksaa maltaita, mutta itse tehtynä siitä saa edullisen herkun. Katso tämä iloinen ja voimauttava videoni ennen kuin ryhdyt toimeen:

Jos osaat itse fileroida lohen, sitä halvempaa tämä on. Voit tehdä päästä ja selkäruodosta mahtaavaa lohilientä, josta saat oivan kalasopan (muista siivilöidä liemi). Voit irroitella fileestä isot ruodot vastakarvaan puukolla tai pinseteillä, jos niin haluat.

Isäni, joka toimi lähikauppiaana Jyväskylässä 34 vuotta on antanut minulle perinneohjeen: jos sinulla on kilon lohifile, niin sen graavaamiseen tarvitaan 3 ruokalusikallista karkeaa merisuolaa ja 1 lusikallinen sokeria. Siinä se on. Lohifile sopivan kokoiseen astiaan, ripottelet sen päälle suolan ja sokerin.

Jotkut ohjeet antavat suolan määräksi 4 ruokalusikallista ja sokerin 2 ruokalusikallista kiloa kohden. Tällainen ohje löytyy mm. täältä.

Tietysti kokonaisia valkopippureita voi laittaa pinnalle ja tuoretta tai kuivattua tilliä. Jos sinulle on jäänyt pullon pohjalle konjakkia, niin kaada siitä itsellesi tujaukset ja lirauta pari ruokalusikallista lohellekin. Peitä astia kelmulla ja laita jääkaappiin. Seuraavana päivänä leikkaat terävällä fileerauspuukolla ohuehkoja siivuja tarjolle. On muuten joulupöydän suosikki!

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”GRAAVILOHI – GRAAVAA SE ITSE!

  1. Paluuviite: Kyläkauppiaalta kinkun paisto-ohje – tee se taidolla ja kunnioituksella « Kyläkauppa on avattu verkossa, tervetuloa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s